Hacamat - FİZYO HACETTEPE

Hacamat (Arapça: حجامة, Hijamah, hajamat), deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır.

Hacamat Tedavisi binlerce yıl öncesine dayanan eski bir tıbbi tedavidir. Eski Çinliler, Koreliler, Mısırlılar ve Araplar Hacamatı geleneksel tedavinin bir şekli olarak kullanmışlardır. Avrupada bu uygulamanın Bronz çağa kadar dayandığına inanılmaktadır ve modern cerrahinin gelişine kadar kupa tedavisi Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki doktorların rutin tıbbi uygulamalarının bir parçası olmuştur. Uzak Doğuda (Çin ve Kore ), Kupa tedavisi hem batı tıbbı hekimleri hem de geleneksel tıp hekimleri tarafından uygulanmaya devam etmiştir.

Hacamat kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir.

Hacamat Ne Zaman Yapılır?

Herhangi bir rahatsızlık yoksa, sağlığı korumak, detoks yada sünnet maksadıyla yaptırılacaksa, hacamat tedavisinden maksimum fayda elde etmek açısından tavsiye edilen mevsim, ay ve hafta günlerine riayet etmek önemlidir.

Hacamat ,mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda ,ay günleri olarak  hicri ay’ ın  14 – 28 arasındaki tekli günlerde ( hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27  gibi..) yaptırılması uygun olur.

Ancak, Hacamat tedavisi herhangi bir rahatsızlık için tedavi maksatlı yaptırılacak ise zaruret olması açısından mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılabilir.

Hacamat Ne Sıklıkla Yapılır?

Yılda 2 ila 4 defa hacamat yaptırmak uygundur. Herhangi bir hastalık olmayan sağlıklı kişilerde mevsim değişikliklerinde yapılabilir.

Hacamat Vücudun Hangi Bölgelerinde Yapılır?

Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da , yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge doktor tarafından belirlenmelidir.

Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Bağışıklık sistemi güçsüzlüğü

Kronik yorgunluk(Halsizlik)

Depresyon

Panik Atak

Anksiyete

Uyku Sorunları

Kısırlık

Prostat ve Cinsel zayıflık

Hormon bozuklukları

Kadın Sağlığı Problemleri

Obezite

Baş ağrısı, migren

Hipertansiyon

Şeker Hastalığı

Kas-iskelet hastalıkları (bel ağrısı, boyun ağrısı , omuz ağrısı, romatizma, osteoartrit)

Hacamatın Yan Etkileri Var Mı?

Sağlık personelleri tarafından, kliniklerde, steril koşullarda yapılan hacamatın yan etkisi bulunmamaktadır.

Hacamattan Sonra Vüzudumda İz Kalır Mı?

Doğru materyaller ve doğru teknik kullanılırsa, vücutta kesinlikle iz kalmaz. Ancak maalesef bir çok kişinin cildinde, yıllar geçmiş olmasına rağmen iz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu hususta şunu belirtmek isteriz: Hacamat yaptırırken ‘jilet’ kullanımı ve derin kesikler yapılması iz kalmasındaki en önemli nedenlerdir. Vücuttaki her türlü skar dokuyu yani yuara izini ‘BOZULMUŞ ALAN’ kabul ediyoruz. Beynimiz bu izeleri hasarlı bölge olarak algılar.

Hacamat, tek kullanımlık, steril malzemelerle,hijyenik koşullar altında, sağlık profesyonelleri tarafından uygulanmalıdır.