Akupunktur latince kökenli bir kelimedir ve iğne anlamına gelen “acus” ve batırmak anlamındaki “punctio” kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur.
Akupunktur, belirli vücut bölgelerine ince iğnelerin batırılmasını içeren geleneksel bir Çin şifa tekniğidir. Geleneksel Çin tıbbının bir parçasıdır ve bu nedenle bütünsel bir şifa yöntemidir. Akupunktur tedavisi bundan yaklaşık 3000 yıl önce Çin’de geliştirilmiştir. Günümüzde tıbbi tedaviye ek olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Geleneksel Çin Tıbbı, bilimsel batı tıbbından farklı bir bilgi üzerine kuruludur: Doğu bilimleri, batıda olduğu gibi bilimi, analitik neden sonuç ilişkisi içinde ele almaz. Her şeyin birbiriyle bir enerji bağı taşıdığı şeklindeki anlayışa dayanan doğu bilimlerinde hareket, Yin ve Yang ilkeleriyle açıklanır. İnsan da doğa gibi bu enerjinin bir parçası olarak içinde bulunduğumuz soğuk, sıcak, nemli veya kuru vb. iklimsel veya başka türlü enerjilerden doğrudan etkilenmektedir. Bu dıştan maruz kalınan enerjilerle, kendisi de enerjiler bütünü olan bedenimiz bu etkileşim süreciyle bir uyum yakalar. Her bireyin, farklı enerjisel ortamlara maruz kalması yüzünden, yakaladığı uyumlar da farklılık gösterecektir. Doğu bilimleri, enerjileri yin ve yang ilkeleriyle olduğu kadar Beş Dönüşüm (simgesel adları: ateş, toprak, metal, su ve odun) kuramıyla da açıklar. Akupunkturda da yin ve yang ilkeleri, 5 Dönüşüm kuramınIn yanı sıra, enerji boylamları; dolu ve boş organlar kuramları tedavi için kullanılmaktadır. Doğu bilimlerinin parça ve bütünün birbirinden bağımsız açıklanamayacağı yaklaşımı doğrultusunda doğu tıbbı, psikolojiyi ve bedeni ayrı ayrı incelemez. Herhangi bir organsal rahatsızlık, belirli bir psikolojik rahatsızlığı tetikleyeceği gibi; herhangi bir psikolojik rahatsızlık da organsal bir rahatsızlığın göstergesi olur. Rahatsızlık ise organsal iç enerjiyle (Çi), dış enerjilerin uyumunun bozulması durumudur. Bu durum, enerji boylamlarında akan Çi’nin direnç noktalarında tıkanmasına yol açar. Noktalardaki tıkanıklıklar yine doğuya özgü iğneli uyarım gibi değişik yöntemler kullanılarak açılır ve rahatsızlık giderilir.
Akupunkturun Etkileri
Analjezik Etki: Akupunktur’un en çok bilinen ve kullanılan etkilerinin başında baş, bel ve romatizma ağrıları gibi ağrılardaki ağrı kesici etkisidir.
Sedasyon Etkisi: Akupunktur tedavisi sırasında alınan EEG’lerde hastaların beyin dalgalarında değişimler tespit edilmiştir. Uykusuzluk, epilepsi gibi problemlerin tedavisinde akupunkturun bu etkisinden yararlanılmaktadır.
Homeostazis Etki: Vücudun sempatik, parasempatik ve endokrin sistemlerinde denge kurulmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini yükseltme: Akupunktur vücudun direncini arttıran antikor, gamaglobulinleri yükselterek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Psikolojik Etki: Beyindeki dopamin ve seratonin seviyesi akupunktur ile artmaktadır.
Motor Tamir Etkisi: Oluşan paralizilerde motor iyileşme akupunktur ile hızlanmaktadır.
Rejenerasyon Etkisi: Bölgesel kan akımını arttırarak hücre yenilenmesini sağlar.
Yapılan bazı deneysel çalışmalar, akupunkturun sırt ve eklem problemlerinden kaynaklanan ağrılara karşı etkili olduğunu göstermektedir. Amerika’da yürütülen plasebo kontrollü bir araştırma, akupunkturun kronik ağrı üzerinde plaseboya göre daha iyi bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bu bilgilerin ışığında aşağıdaki etki mekanizmalarının tedavide rol oynadığı varsayılmaktadır:
Akupunktur tedavisi nasıl yapılır?
Akupunktur tedavisinde iğneler tedavisi planlanan hastalığa bağlı olarak seçilen noktalara batırılır. Tedavide steril ve tek kullanımlık son derece ince iğneler kullanılır. Hasta genellikle sadece iğnelerin ilk girişinde çok hafif bir ağrı hisseder. Bir süre sonra, tedavi edilen bölgelerde hafif bir sıcaklık hissi gelişebilir. İğneler ciltte yaklaşık 20 ila 30 dakika kalır. Belirli etkilerin elde edilmesi için özel stimülasyon teknikleri kullanılır. Bunun için iğneler ilave olarak ısıtılabilir, bilinçaltı uyarma akımıyla uyarılabilir veya yukarı ve aşağı hareket ettirilebilir.
Akupunktur hangi hastaların tedavisinde kullanılır?
Sırt ağrısı,bel ağrısı, boyun ağrısı ve diğer kas iskelet sistemi rahatsızlıkları
Baş ağrısı ve migren
Sindirim sistemi hastalıkları
Romatizma hastalıkları ya da romatizmal şikayetler
Psikiyatrik hastalıklar
Kronik solunum yolu hastalıkları
Alerjiler
Alkol ve madde bağımlılığı
İlaç bağımlılığı
Kadın hastalıkları ve doğum
Gebelikte mide bulantısı
Doğumu başlatma ve hızlandırmaya destek
Sigara bağımlılıkları
Zayıflama amaçlı tedaviler
Sıkça Sorulan Sorular
Akupunktur tedavisi ne kadar sürer ?
Bir seans ortalama 20 dakika sürer, 40-60 dakika kadar da uzatılabilir. Seans sıklığı, hastalığına göre günlük, haftada 2-3 kez veya aylık olarak ayarlanır. Bazı mevsimsel hastalıklarda (alerjik astım, alerjik rinit vb) her sene belli dönemlerde birkaç seans uygulamak gerekebilir.
Akupunktur iğneleriyle AİDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıklar bulaşır mı?
Akupunkturda kullanılan iğneler tek kullanımlıktır ve seans sonrası çöpe atılır. Dolayısıyla bu iğnelerle herhangi bir enfeksiyonun bulaşması söz konusu değildir.
Akupunktur iğnesi acıtır mı?
Akupunktur neredeyse ağrısızdır. İğneler çok ince olduğundan batırılırken yok denecek kadar az ağrı hissedilir.
Akupunktur nasıl uygulanır?
Kullanılan iğneler genellikle tek kullanımlık steril iğnelerdir ve özel tekniklerle batırıldıkları için çok acı vermezler. Buna rağmen iğne fobisi olanlara iğnesiz akupunktur yöntemleri uygulanır. Bunlar Adaptasyon Regülatörü ve AWT (Acustik Wave Therapy) yöntemleridir. Bunlarda manyetik uyarı, yada ses dalgaları ile oluşan şok dalga uyaran olarak kullanılır.
Akupunktur seansı ne kadar sürer?
Seans ortalama 20-40 dakikalık bir tedavi uygulamasıdır.
Akupunkturun yan etkisi var mı?
Yan etkisi yoktur çünkü akupunkturda kişiye herhangi bir ilaç veya kimyasal madde verilmez. Akupunktur vücuttaki bulunan hormonları ve maddeleri harekete geçirerek hastalıkları tedavi eder.
Akupunkturun zararı var mıdır?
Tecrübeli kişiler tarafından uygulandığı takdirde vücuda zararı yoktur.
Çocuklarda akupunktur yapılır mı?
Evet, çocuklarda iğne yerine lazer akupunktur yapılır.
Kliniğimizde en sık ‘ZAYIFLAMA AKUPUNKTURU’ ve ‘SİGARA BIRAKMA AKUPUNKTURU’ uygulamaktayız.
Zayıflama Akupunkturu: En az 8 haftalık bir programdır. Kulağa uygulanan iğnelere (uygun görülürse) çok düşük bir elektrik akımı uygulanır ve kalıcı iğneler yapıştırılarak, 1 hafta sonra işlem tekrar edilir.
Tavsiye ettiğimiz süreç şu şekildedir:
3 ay akupunktur – 1 ay ara ver – 3 ay akupunktur
Sigara Bırakma Akupunkturu: Tek seanslık bir uygulamadır. Altın kaplama ve gümüş iğneler kullanılır. Özel bir dedektör ile kulaktaki elektrik potansiyeli değişmiş olan spesifik akupunktur noktaları tespit edilerek işleme başlanır. Seans yaklaşık 40-60dk sürer.