Sülük Tedavisi - FİZYO HACETTEPE

Sülük tedavisi, sülüklerin tutundukları bölgeden kan emerek yeni kan akışının sağlanması, refleks uyarım ve en önemlisi de kan emerken vücuda verdikleri enzimlerin sistemik etkisiyle hastalığın tedavisinin amaçlandığı bir geleneksel tıp tekniğidir.

Hirudo medicalis türü sülükler tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Sertifikalı sülük üretim çiftliklerinde üretilen ve daha önce hiçbir canlı ile temas etmemiş sülükler tek kullanımlık olarak uygulanmakta ve uygulama sonrasında yaşam alanlarımızdan uzaktaki sulak bölgelere bırakılmaktadır.

Yeni doğan sülükler kozmetik amaçlı kullanılırken 6 farklı boy ve ağırlıkda özel olarak hazırlanmış uygun bir süre aç olarak bekletilmiş sülükler uygun enzimatik etkilerinden yararlanılmak üzere gerekli bölgelere uygulanarak tedavi gerçekleştirilir.

Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ. 15. yüzyılda yaşamış Babil’li hekimlere kadar gitmektedir. İbn-i Sina’nın kitaplarında da sülük tedavisi yerini almıştır. Sülükler, kan emerken vücuda kendi ürettikleri salgıyı verirler. Bu salgı 100′e yakın biyoaktif madde içermektedir. Bu maddelerin kan sulandırıcı ve hücre yenileyici özellikleri birçok bilimsel yayında gösterilmiş olup günümüzde modern batı tıbbında kullanılan kan sulandırıcı ilaçların temelinde bu enzimler bulunmaktadır.

Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

Varis ve venöz damar sorunları

Romatoid artrit ve diğer romatizmal hastalıklar

Artroz ve eklem kireçlenmeleri

Migren ve gerilim baş ağrıları

Baş dönmesi, kulak çınlamaları

Yüksek tansiyon

Her türlü kas ağrıları, huzursuz bacak sendromu

Fibromyalji

Boyun fıtığı, bel fıtığı

Donuk Omuz

Tenisçi Dirseği

Tendinit- tenosivonit- bursit

Dejeneratif sinir sistemi hastalıkları ve felçler (MS,ALS,PARKİNSON gibi…)

Egzama, ürtiker ,kronik deri hastalıkları, sedef hastalığı

Akneler

Kronik hepatit ve karaciğer hastalıkları

Depresyon…

Sülük Tedavisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hastanın anemi (kansızlık) sorununun olmaması,

Kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması,

Pıhtılaşmaya engel bir hastalığının bulunmaması

NOT: Bir hastada kullanılan sülükler kesinlikle başka bir hastada kullanılmazlar.

Kimlere Sülük Tedavisi Uygulanmaz?

Ayrıca gebelerde ve emziren annelerde, kontrolsüz diyabet hastalığı veya kalp yetmezliği olanlarda ve çocuklarda sülük tedavisi uygulanmaz.

Sülük Tedavisinde Seans Aralığı ve Sıklığı Ne Olmalıdır?

Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.